GREEN NEWS MAGAZIN

Fenntarthatóság és a 6R modell

Írta: Greenstic napon Oct 07, 2020

Fenntarthatóság és a 6R modell

Sokat és sokan gondolkodunk arról világszerte, hogy hogyan vehetjük ki a részünket abból, hogy az emberiség fenntarthatóan éljen – mivel Te is itt vagy, úgy gondoljuk, egyike vagy azoknak az embereknek, akik tesznek ezért.

Ebben szeretnénk most segíteni és megismertetni veled a 6R modellt, ami angol szavak kezdőbetűjén alapszik és nagyszerűen foglalja össze, hogy mit tehetünk mi (és persze mit tehetnek a termékfejlesztők), hogy a lehető legkisebb hatást gyakoroljuk a környezetre.

Azért érdemes megismerkedni ezzel a modellel, mert városi emberként gyakran nagy a kísértés az azonnali fogyasztásra: legfeljebb 5 km-en belül van egy pláza, ahol mindent pótolhatunk, ha bármi elszakadt, eltörött, kiesett, piszkos lett… Csak egy kicsit kell változtatnunk: ha kész tervünk van arra, hogy milyen terméket hogyan tehetünk a legkevésbé környezetszennyezővé, már félig nyert ügyünk van. És persze a Földnek is. :)

 

Miért pont R?

A 6R a következőket fedi le: refuse (utasítsd vissza), reuse (használd újra), rethink vagy repurpose (gondold újra vagy értelmezd újra), repair (javítsd meg), reduce (csökkentsd) és recycle (hasznosítsd újra) – és hogy mit jelentenek ezek az életben? Görgess lejjebb és megtudhatod!

 

Refuse (utasítsd vissza)

Nagyon röviden: amire nincs szükséged, ne vedd meg. Ez persze nem azt jelenti, hogy éljünk bogyókon és vízen, mert nyilván nem az a cél, hogy sanyargassuk magunkat (és a körülöttünk élőket). Fontos viszont, hogy mérlegeljünk: egy pocsék nap után lehet, hogy felvidít egy darab finom édesség, és ilyenkor természetesen nagyon fontos a lelki egyensúlyunk. De azért gondoljuk végig, hogy mi van otthon, és ha van ilyesmi, akkor próbáljuk meg kibírni hazáig.

 

Reuse (használd újra)

Keress olyan termékeket, amelyeket újra tudsz használni az egyszerhasználatosak helyett: az eldobható helyett újratölthető elemet, PET-palackos szénsavas üdítő helyett szódagépet visszaváltható patronnal, szörpöt visszaváltható üvegben és kulacsot, műanyag vagy papírzacskó helyett pedig textiltáskát – persze a meglévő hátizsákod is szuper erre a célra. Fontos, hogy ezeket ne csak megvedd, hanem rendszeresen használd is, mert az előállításuk egyelőre még nem környezetbarát, így valójában csak akkor véded a bolygót, ha rengetegszer használod ezeket.

 

Rethink vagy repurpose (gondold újra vagy értelmezd újra)

Engedd szabadjára a fantáziádat: nézz szét otthon, hogy mit hogyan tudnál úgy használni, hogy egy kis módosítással új funkciót adsz neki. Eltört egy tányér, egy bögre vagy éppen a tükör? Nyomd a darabkákat és szilánkokat agyagba és máris egyedi mozaikot készítettél, amit kirakhatsz a falra. Elgörbült egy villa vagy egy kanál? Semmi baj, görbítsd tovább, amíg karperec nem lesz belőle. A kedvenc mintás pólód kifakult? Ha kicsit átvarrod vagy átvarratod és a lámpabúrára húzod, remek hangulatot varázsol majd a szobába… Játssz bátran és meglátod: határtalan a képzelőerőd!

 

Repair (javítsd meg)

Nagyobb és drágább dolgoknál természetes, hogy nem veszünk újat, hanem megjavít(tat)juk. Kinek jutna eszébe, hogy az út szélén hagyja a kocsiját, mert elkopott az ablaktörlőgumi? Mivel azonban hajlamosak vagyunk olcsóbb tárgyak esetében a könnyebb megoldást választani, itt érdemes tényleg tudatosnak lenni. Főleg az elektronikai termékeknél fontos ez, mivel – és ez nem túl közismert tény – a teljes élettartamuk alatt felhasznált energia átlagosan 80%-át a gyártásukkor használja fel az emberiség.

 

Reduce (csökkentsd)

Ezt olvasva talán arra gondolsz, hogy mindenből kevesebbet veszel, ami jó ötlet, hiszen Magyarországon fejenként csak ételből 68 kg-ot dobunk a szemétbe és akkor még nem is beszéltünk az egyéb hulladékokról.

Egy másik fontos szempont, hogy lehetőleg olyan termékeket vegyünk, ami nincs becsomagolva vagy a lehető legkevésbé: az EU 2016-os adatai szerint mi magyarok a negyedik legkevesebb szemetet termeljük az unión belül, de így is 1624 kg jut egy főre évente, aminek nagy része csomagolás. Ezeknek egy része tragikomikus, álljon itt példaként a hálós fokhagyma, a fóliázott kígyóuborka vagy az egyesével külön becsomagolt teafilter, amit a végén be is dobozolnak és lefóliáznak.

Az ötödik „R” szempontjából viszont van egy kiváló alternatíva is, amire kevesebbet gondolunk, ez pedig az, hogy nem tulajdonolunk dolgokat. Nagyon sok olyan eszköz van, amit bérelhetünk, a takarítógépektől kezdve, szerszámokon keresztül, egészen az autókig. Sőt, ez  utóbbinál akár nem is kell a nagy autókölcsönzőkhöz fordulnunk, van olyan közösségi autóbérléssel foglalkozó weboldal, ahol magánemberek autóját veheted kölcsön.

 

Recycle (hasznosítsd újra)

Ez az a pont, amiben megint jól állunk: a társasházakban kötelező a szelektív hulladékgyűjtő kukák használata, bár vannak, akik papírt dobnak a műanyagos kukába vagy éppen fordítva (ilyenkor érdemes helyrehozni az ismeretlen lakók hibáját). :)

Az újrahasznosítás körébe tartozik az is, ha „házilag” hasznosítunk újra, azaz komposztálunk. Sok olyan termék van – például a mi termékeink –, amiből értékes humusz készül, ezért ha van rá lehetőséged, azt ajánljuk élj vele, és keresd a komposztálható, azaz természetes módon újrahasznosítható termékeket.

 

Együtt megcsinál6juk

Amire a Földnek szüksége van, az nem egy maroknyi tökéletesen környezettudatos ember, aki akár a saját alapvető igényeit is háttérbe szorítja, hanem rengeteg olyan, aki sok-sok kis lépést tesz azért, hogy megváltoztassa a szokásait és így óvja a világunkat. Köszönjük, hogy egy vagy közülük!