GREEN NEWS MAGAZIN

Műanyag és papír helyett... cukornád termékek

Írta: Greenstic napon Mar 23, 2021

Műanyag és papír helyett... cukornád termékek

A XXI. század egyik meghatározó problémája környezetvédelem és a fenntarthatóság, amely mindannyiunk életét egyre inkább meghatározza. Annál is inkább, mert tavaly nyáron Magyarországon is megszavazták a műanyagtörvényt, mely 2021. július 1-től betilt számos egyszer használatos műanyag terméket és csomagolóanyagot, beleértve a nejlon zacskókat is. 

Nemcsak a törvényi szabályozás miatt fontos azonban, hogy minél kevesebb műanyag kerüljön forgalomba. Egyetérthetünk abban, hogy valóban a jövőnk forog kockán: mindannyiunknak drasztikusan csökkentenie kell a ’műanyagfogyasztását’. Miközben alternatív alapanyagokat keresünk, érdemes szem előtt tartani a minőséget is, hiszen hulladékmentes termék és hulladékmentes termék között is nagy különbségek lehetnek.

Éppen ezért szeretnénk megismertetni veletek az elérhető legkörnyezettudatosabb megoldásokat és minőségi alapanyagokat. Ilyen például a cukornád, ami nemcsak, hogy újrahasznosítható, majd életciklusa végén komposztálható, de ráadásul rendkívül gyorsan növő alapanyag, illetve gyártási melléktermék. A cukornádból készült termékek jól helyettesítik a műanyag tányérokat, elviteles dobozokat, csomagolóanyagokat, méghozzá papír felhasználása, így végső soron fakivágás nélkül.  

 

Megmenthető melléktermék, visszanyert erőforrás

A szubtrópusi-trópusi éghajlaton, így például Brazíliában, Indiában és Thaiföldön honos cukornádat már az ókorban is termesztették, népszerűsége pedig azóta is töretlen. A globális   2020-ban 180 millió tonnára becsülték, aminek közel 80%-át cukornádból állítják elő, míg cukorrépából mindössze 20%-ot. És a történet itt válik igazán érdekessé, ugyanis a cukorkészítéshez nincs szükség a 2-5 méteres nádszárak teljes felhasználására.

A cukorgyártási folyamat alapja a lé kivonása, ami után az összetört cukornádat sokszor tüzelőanyagként hasznosítják vagy hulladékká válik, pedig a melléktermékként keletkező massza újrafelhasználható. Tökéletesen alkalmas például lebomló dobozok, tányérok és evőeszközök készítésére. Egy szál cukornádból akár 50 darab tányér is készülhet, a világ cukorfogyasztását elnézve pedig bőven van rendelkezésre álló alapanyag – vagy ha úgy tetszik, megmenthető melléktermék.

Mivel a cukornád nagyon gyorsan növő, megújuló nyersanyag, ami így is, úgy is felhasználásra kerülne, a tört szárak feldolgozása a körforgásos gazdaságot segíti elő. Ráadásul olyan termék válhat belőle, ami egyébként papírból készülne. Ez azt is jelenti, hogy kevesebb fa kivágására van szükség és olyan hulladékot nyerünk vissza, ami elégetésre vagy hulladékgyűjtőkbe kerülne.

 

Újrahasznosítható, komposztálható – a vendéglátáson innen és túl

Számos pozitív környezeti hatásuk mellett a cukornád termékek minőség tekintetében is nagyon jól szerepelnek. Könnyűek, strapabíróak és jól bírják a hőfokváltozást: mikróban és fagyasztóban is használhatók. A nádcukorból készült elviteles dobozokban forró és hideg étel is megfelelően tárolható, a természetes, lélegző alapanyag pedig segít frissen tartani az ételt. 

A termékek újrahasznosítása sem probléma. Felhasználás után, tisztítás és daralást követően, az erre specializálódott cégek újra tudják alkotni azt a masszát, amiből újabb termékek készíthetők. Egy tányér például évente 2-3 alkalommal is újjászülethet ilyen módon. Életciklusuk végén pedig ipari komposztálás segítségével a tápanyag visszajuttatható a természetbe. 

Az újrahasznosítható, illetve lebomló csomagolóanyag ma, az elviteles rendelés és házhozszállítás „aranykorában” fontosabb, mint valaha, de a koronavírus lecsengését követően is az életünk része kell, hogy maradjon. Legyen szó nyaralóhelyekről vagy fesztiválokról, a műanyag ideje lejárt.

Éppen ezért vagyunk különösen büszkék, hogy egyre több fesztiválszervező dönt úgy, hogy a következő eseményükön már Greenstic dobozok és tányérok várják majd a fesztiválozókat. Ha te is gondolkozol azon, hogyan is lehetne a vállalkozásod még fenntarthatóbb, akkor a cukornádból készült termékek bevezetése épp ideális következő lépés lehet.

Nem csak a vendéglátásban fontos azonban, hogy búcsút mondjunk a műanyagnak és helyette fenntartható, minőségi alapanyagokat találjunk. A cukornád sokrétű felhasználhatóságát mutatja, hogy 2018-ban a LEGO is elkezdte a fejlesztést a biológiai alapú műanyaggal.

 

Minőségi cukornád termékek

Cukornád alapú termékeket keresve bukkantunk rá az Eco-Products Europe termékeire, melyeket vizsgálva úgy találtuk, hogy minőség és környezettudatosság tekintetében a lehető legjobbak ma a piacon. Az amerikai székhelyű cég minőségi alapanyagokkal dolgozik, európai raktárkészletének köszönhetően pedig a lehetőségekhez mérten igyekszik csökkenteni az ökológiai lábnyomát. 100%-ban cukornádból készült termékeik mellett más fenntartható alapanyagokkal is dolgoznak, az Eco-Products kizárólagos magyarországi partnereként pedig mi is úgy gondoljuk, hogy jó úton haladnak a zerowaste felé vezető úton, ezért is szállítunk tőlük.

 

Ha érdekel, milyen cukornád termékek zöldíthetik vállalkozásodat, nézz körül webáruházunkban!