GREEN NEWS MAGAZIN

Fenntartható cukrászat - Sug'art by Juhos Joci

Írta: Greenstic napon Oct 20, 2022

Fenntartható cukrászat - Sug'art by Juhos Joci
Juhos Jocinak és feleségének egy régi közös álma valósult meg, saját cukrászdát nyitottak Leányváron, ahol a minőségi desszertélmény és a környezettudatosság kéz a kézben járnak. 

 

Mi az, ami hajt? Az újabb és egyre nagyobb kihívások vagy inkább valamiféle
önmegvalósítás? Hiszen szinte mindent elértél és kipróbáltál amit ebben a szakmában lehet a nagy nevű cukrászdák vezetésén át a tv szereplésekig. Egy ország ismer, elismer és szeret. Abban, hogy most egy kis, családi cukrászdát nyitsz/nyittok mi volt a meghatározó motiváció?


JJ: Az önmegvalósítás. A cukrászda egy hirtelen jött megoldandó helyzetnek köszönhetően jött létre ugyan, de egyben egy régi álom megvalósulása.
Minden egyes percét élvezzük, még a nehezeket is, a legnagyobb öröm, amikor a vendégek elégedetten térnek vissza és elmondják, hogy mennyire ízlettek nekik a sütemények. Nagy öröm látni az arcokat, amikor elégedetten kóstolnak, nagyon szeretjük, amikor egy több főből álló asztaltársaság érkezik és kóstoltatják egymással a süteményeket. Ezért öröm ezeket készíteni.


Mi köt Leányvárhoz? Miért ez lett az új központ? 

JJ: Itt nőttem fel, itt töltöttem a gyermekkorom éveit. Mindig is erősen kötődtem Leányvárhoz és jó érzés a hazatérésnek ez a formája.
 

Szerinted miben lesz más ez a cukrászda, mitől lesz érdekesebb és különlegesebb annál/azoknál a dolgoknál, mint amit eddig tőled láthattunk? Lesz signature desszert? 

JJ: Azért mást, mert itt mi ketten a feleségemmel együtt hozzuk a döntéseket, a mi elképzeléseink valósulnak meg, így itt mi is benne vagyunk egy picit minden egyes süteményben. Nagyon sokat beszélgetünk az új ötletekről, arról, hogy mit szeretnénk még látni a pultban, mi az amit szerintünk szívesen fogyasztanának a vendégek. Természetesen van és lesz is signature desszert!


Hogyan tervezitek fenntarthatóvá tenni a cukrászdát és a rendezvényeiteket?  

JJ: Fontosnak tartjuk, a környezettudatosságot, erre a hétköznapi életben is odafigyelünk, ezért ez a cukrászdában vagy a rendezvényeken sem lehet nálunk másként. Egyértelmű volt, hogy lebomló vagy újrahasznosítható eszközöket választunk. Amennyire lehetőségeink engedik, igyekszünk odafigyelni arra, hogy helyi vagy magyar termelőktől vásároljuk. Az egyik desszertünkbe például Panyoláról vesszük az alapanyagokat ennek köszönhető a desszert
neve is, hiszen közismert a szilvájáról.

 

Mennyiben járul hozzá a tálalás maga egy desszert okozta gasztro-élmény
maximalizáláshoz? 

JJ: Szerintem nagyon fontos, hogy mit, hogyan és mibe vagy mire tálalunk. A desszert, az ízélmény vitathatatlanul a legfontosabb, de először a szemünkkel „kóstolunk”, így a tálalás ki tudja egészíteni, teljessé tudja tenni az összképet, de sajnos pont ugyanígy el is tudja rontani az első benyomást.

 

Mi alapján választasz tároló (nem tálaló eszközökre gondoltok?) eszközöket és miért pont ezekre esett a választásod. Melyik a kedvenced? 

JJ: Nagyon tetszik a Huskee pohár, gyakran indulunk együtt dolgozni!:)
Tálaló eszközöket mindig igyekszem a desszerthez igazítani, de persze másként választok, ha gála vacsoráról van szó és teljesen másként, ha a cukrászdáról.
A cukrászdában amikor az eszközöket választottuk, szempont volt, hogy összhangban legyenek egymással, mégis jól használhatóak legyenek, amin vagy amiben mutat ami rá vagy belekerül.
Ha lebomló eszközökről és rendezvényről beszélünk, akkor is fontos, hogy a vendég számára könnyen kezelhető legyen és jól mutassanak benne a sütemények, pohárkrémek. 
Rendezvényeken előszeretettel használjuk a flying eszközöket, mini tálkákat, víztiszta eszközökbe szívesen tálalok rétegzett krémeket, hogy a vendég láthassa, hogy mi van a pohárban.


Látjuk, hogy nagy hangsúlyt fektettek a minőségi kávéfogyasztás népszerűsítésére? Miben nyilvánul meg ez most az új helyen?  

JJ: Szeretjük, ha valaki szenvedéllyel és szakértelemmel van, aziránt amit csinál. Úgy gondolom, hogy ennek Tóth Sanyi a szekszárdi kávéház tulajdonosa, kávészakembere az egyik ékes példája. Egyszerűen nagyon szeretjük amit képvisel, fantasztikus kávéi vannak, nem is volt kérdés, hogy a Bányai kávéval szeretnénk dolgozni és a vendégeink is elégedetten konstatálják, hogy ez egy jó választás volt. 
Így persze nem hiányozhat a pultból a kávés O/A, ami mással nem is készülhetne, mint Bányai kávéval.


A cukrászdán kívül hol és hogyan találkozhatunk még Veled és a desszert
költeményekkel?  

JJ: Fel – fel bukkanok néha a tv-ben, rendezvényeken én is és a süteményeim is, van egy rendezvényszervező és egy catering cég akikkel együtt dolgozunk.
De szívesen tartok workshop-okat, bemutatókat és a jövőben szeretnék tanfolyamot is tartani.

 

https://www.juhosjoci.com

fotó : Boldog Attila